Bergsportwinkel.nl

Ga direct naar hoofd-inhoud »

Doorzoek site
Winkelwagen

Producten () € 0,00

Sneeuwschoen Keuzehulp

Sneeuwschoenen

Op sneeuwschoenen kun je op een vrij eenvoudige manier ontzettend veel plezier beleven bij het lopen door maagdelijke sneeuw. Je komt op plekken die anders onbereikbaar waren. Dit artikel geeft korte informatie om te bepalen welke sneeuwschoenen het beste passen bij jouw activiteiten. Hebt u nog verdere vragen? Neemt u gerust contact op, onze verkoopadviseurs helpen u graag.

 Sneeuwschoen wandelen

3 categorieën

Sneeuwschoenen zijn op te delen in drie categorieën, afhankelijk van het terrein waar je ze wil gebruiken:

  • Vlak/Heuvelachtig terrein; Dit type sneeuwschoen gebruik je als je veel op vlak tot licht glooiend terrein verwacht te gaan lopen. Kenmerkend voor dit type sneeuwschoen is dat ze weinig stijgijzers hebben en vaak wat goedkoper zijn.

  • Bergachtig Terrein; Dit type sneeuwschoen gebruik je van glooiend terrein tot bergachtig terrein. Een kenmerk van dit type sneeuwschoenen is dat ze al meer stijgijzers hebben en stevigere bindingen. Voorbeelden hiervan zijn de Tubbs Flex TRK en de MSR Revo Explore.

  • Steil Terrein; Dit zijn de meeste serieuze sneeuwschoenen, bevatten alle mogelijke hulpmiddelen op hoger in de bergen op steil terrein te kunnen lopen. Zeer robuuste bindingen en stijgijzers, en altijd een stijghulp  voor ontlasting van de kuiten op steile hellingen. Voorbeelden hiervan zijn de Tubbs Flex Alp en de MSR Lightning Ascent.

Naast deze drie categorieën zijn er nog kindermodellen. Deze zijn geschikt voor vlak terrein en glooiend/heuvelachtig terrein. Kindersneeuwschoenen met stijghulp zijn niet beschikbaar, het is dan ook niet gebruikelijk om met jonge kinderen steile sneeuwhellingen te beklimmen. Bekijk hier alle modellen Sneeuwschoenen van Bergsportwinkel.

 

Kiezen van de juiste grootte

In sneeuwschoenen zijn vaak verschillende maten beschikbaar. 22 inch, 25 inch of 30 inch zijn de meest voorkomende maten. De grootte die nodig is hangt af van een aantal factoren:

  • Geslacht en leeftijd; Voor kinderen zijn er aparte kindermodellen en voor volwassenen wordt de onderscheid gemaakt tussen dames en heren modellen. Over het algemeen zijn de dames modellen met een maat van 22 inch groot genoeg om voldoende draagvlak te creëren. 25 en 30 inch zijn meestal herenmodellen, maar dit alles hangt ook af van het gewicht.

  • Gewicht inclusief bepakking; Niet alleen het gewicht van de persoon zelf maar ook die van de bepakking telt mee bij het bepalen van de grootte van de sneeuwschoenen. MSR geeft mooi aan bij de producten wat ze verwachten dat de draagkracht in kilo's die de diverse modellen kunnen hebben.

  • Sneeuwcondities; Afhankelijk van de sneeuwcondities kun je ook grotere of kleinere sneeuwschoenen nodig hebben. Bij zachte sneeuw is er meer oppervlak nodig om niet ver in de sneeuw te zakken. Hierbij is het dus handig een grotere maat te gebruiken.

Let er wel op dat je niet te grote sneeuwschoenen aanschaft. Als de sneeuwschoenen te groot zijn wordt het lopen bemoeilijkt omdat je bij iedere stap rekening moet gaan houden met de sneeuwschoenen.

 

Onderdelen van een sneeuwschoen

Er zitten verschillende onderdelen op en aan een sneeuwschoen die invloed hebben op het comfort en het gebruiksgemak;

  • Het Frame; Een sneeuwschoen bestaat vaak uit een aluminium frame met een synthetisch dek of een kunststof frame.

  • De binding; De grootste verschillen zijn tussen een roterende binding en een 'fixed' binding. De roterende binding laat je op een natuurlijke manier bewegen en makkelijker heuvelopwaarts lopen. Het enige nadeel is als je achteruit moet lopen of als je ergens overheen moet stappen. De 'fixed' binding houdt je voet in een lijn met de sneeuwschoen. Op vlakkere paden is dit wel handig en je kunt er makkelijker mee over obstakels stappen. Het nadeel is de hoek waaronder je voet komt te staan als je heuvelopwaarts of afwaarts loopt en je schopt vaak sneeuw tegen de achterkant van je been aan als je loopt.

  • Stijgonderdelen; Een sneeuwschoen heeft diverse hulpmiddelen om je te helpen stijgen/dalen en om je in het algemeen meer grip te geven over de sneeuw die onder je ligt. Het grootste onderdeel dat je helpt te stijgen zijn de zogenaamde toe crampons. Deze zitten direct onder je voorvoet en grijpen bij iedere stap in de sneeuw. Afhankelijk van de categorie sneeuwschoen zijn deze vaak grotere of kleiner. De zogenaamde heel crampons staan vaak in een V-vorm om je meer remkracht te geven bij het afdalen. De side rails helpen om zijwaartse stabiliteit te creëren en grip te geven en de breaking bars die onder een kunststof sneeuwschoen zitten hebben dezelfde functie als de heel crampons.

  • Stijghulp of in het Engels 'Heel lift'; Dit onderdeeltje maakt het een heel stuk comfortabeler om bergopwaarts te lopen. De heel lift zit zoals de naam al zegt onder je hiel. Deze kun je overeind zetten zodat je voet daarop staat in plaats van op de sneeuwschoen zelf. Hierdoor creëer je een verhoging waardoor het lijkt alsof je een trap oploopt in plaats van een steile helling. Uiteindelijk helpt dit om energie te besparen en je hebt er een stuk minder spierspanning door.

Bekijk voor meer info het onderstaande filmpje van MSR:
 


Voor het lopen met sneeuwschoenen worden waterdichte schoenen en gamaschen geadviseerd. Bekijk hier alle modellen Sneeuwschoenen van Bergsportwinkel.